4 tanker om “Mirakel

 1. Utdrag fra handlingen:

  August gleder seg vilt til Halloween. Det er den en absolutt beste dagen i året. Det er den ene dagen der han ser like normal ut som alle andre. Fordi ingen kan se han. Han er stolt av skrik-masken som han i siste liten har bestemt seg for å bruke. Han går forventningsfullt inn på festen, og begynner å gjenkjenne de andre fra klassen.

  Klassens store drittsekk, Julian, er utkledd som en fra Star Wars. Sammen med han står to mumier. Den ene skjønner August etter hvert at er Jack Will. Jack er Augusts eneste venn. Men nå snakker Jack og Julian, mumien og Darth Sidious, sammen som om August ikke var der og kunne høre på dem.

  Mumien tøffer seg: «Hadde jeg sett ut som August, seriøst, så ville jeg tatt livet mitt!»
  Darth Sidious synes det er for drøyt. «Dessuten, jeg trodde dere var venner?»
  Mumien fortsetter: «Det er vi i hvert fall ikke. Det er bare det at rektor ba meg ta meg av han litt i starten. Og etter det har han fulgt etter meg. Jeg synes han er dritslitsom. Og ekkel. Men hva skal jeg gjøre, a?»
  Darth Sidious ser rett på mumien: «Bare kvitt deg med han, vel»

  August er født med en sykdom som gjør at han ser utrolig annerledes ut. Han har ikke utvendige ører, øynene er helt mal plassert og maten renner ut av munnen hans når han spiser. De fire første skoleårene har mammaen undervist han hjemme, han har tatt til sammen 28 operasjoner så langt i livet, så det har vært vanskelig å kombinere med skole. Men i denne boka forteller han om det første året på vanlig skole. Det er ikke enkelt, men han har i hvert fall fått seg en venn. Jack Will. Trodde han.

  Morsom og lettlest som «En pingles dagbok», samtidig som den er klokere enn noen lærebok. Jeg tror jeg aldri kommer til å glemme denne fortellingen.

 2. Mirakel av R.J Palacio
  De fleste ville kalt August et «misfoster». Han sliter med en sjelden genfeil som gjør at øynene hans buler ut og sitter rundt tre cm under det stedet de burde være. De øvre øyelokkene er halvveis lukket og de under henger ned så det røde på innsiden synes. Han har verken øyevipper eller øyenbryn og heller ikke kinnbein. Ansiktet hans ser nesten ut som det har smeltet.

  I et forsøk på å rette opp noen av feilene, har August vært gjennom 27 operasjoner! Mor har alltid undervist han hjemme og han klarer seg veldig bra faglig. Men nå har moren bestemt at det er på tide at Auggie, som han blir kalt, må starte i femte klasse på en vanlig skole. Dette er både han og faren veldig skeptiske og engstelige til.

  August har en storesøster på 15 år. Hun er veldig glad i lillebroren sin, og hun skammer seg ikke over han. Det kan allikevel bli slitsomt til tider når hun alltid må forberede nye venner på forhånd, for å minske de voldsomme reaksjonene. Mor og far har heller ikke så mye tid til henne, i og med at August trenger dem så mye

  Alle som ser August for første gang reagerer med enten forskrekkelse eller latter, redsel eller avsky. Reaksjonene kan også til tider bli ganske voldsomme. På skolen blir det en slags lek de kaller «Pesten» som går ut på at de må vaske seg med antibac innen tre sekunder etter at de har vært i kontakt med August. Og det er ikke bare barn som reagerer på August sitt utseende! Moren til søsteren sin kjæreste, Justin, fjerner til og med fjeset til August fra klassebildet ved hjelp av Photoshop. På toppen av alt finner også August ut at de få han er sammen med på skolen, er «kjøpt» av rektor for å være vennene hans.

  Jeg synes at boka burde leses av alle. Voksne lesere, foreldre, barn, lærere og ellers alle andre som liker tankevekkende, rørende hjerteskjærende og humoristiske bøker. Boka viser at unge kan være like grusomme som voksne, bare på en annen måte. Den viser også at barn kan være mye mer forståelsesfulle og fulle av empati enn eldre, og at de har en sterk evne og vilje til å se bak det ytre. Den viser også at noen lærere er kloke og forstår langt mer enn man tror.

  Dette er en bok man helt klart blir klokere av å lese og man vil sitte igjen full av beundring og ettertanke, og du vil garantert ALDRI, ALDRI, ALDRI få lyst til å mobbe noen igjen i hele ditt liv! Boken er gitt ut av Gyldendal forlag og er på 429 lettleste sider.

  Bokas tittel: Mirakel
  Forfatter: R.J Palacio
  Sjanger: Ungdom
  Anbefales for alder: 7+
  Antall sider: 429
  Fornavn, klasse og skole på deg (valgfritt):
  Jenny
  10 B
  Hellerasten Skole

 3. Mirakel av R.J. Palacio
  August vil være en normal gutt. Som har vanlige problemer og ikke bekymre seg om utseende, slik som alle normale 10-åringer. Men slik er det ikke. Og uansett hvordan man forestiller seg fjeset hans, er det verre. Derimot da han starter på skolen for første gang i sitt liv, er han ett skritt nærmere normal.

  I en familie på fire er lille Auggie det lille mirakelet. Men selv om han får all oppmerksomhet hjemme er det helt motsatt på skolen. Han får oppmerksomhet, men ikke på den gode måten. De andre barna erter han og har til og med laget en lek de kaller «pesten», som går ut på at hvis man er nær August må man vaske seg på henda innen tre sekunder. Så mellom plaging på skolen, falske og ekte venner, familie, jente og hundeproblemer. Der finner du August som ikke vet om han skal skrike, gråte, le eller bare følge strømmen av alt for mange normale barn.

  Jeg syntes boka er bra fordi den forteller om hvordan det er å være spesiell. Den forteller om hvordan det er å stå utenfor med sine egne problemer som ingen ser. Etter å ha lest boka måtte jeg sette meg ned å tenke litt. Jeg satt igjen med mange tanker. I boka blir historien skrevet fra flere ulike perspektiver fra familien og vennene til August. De forteller om hvordan det er å være rundt August i offentlighet når alle stirrer på han. Det fikk meg til å tenke på hvordan jeg er når jeg ser folk som ikke ser normale ut. Hvordan kroppsspråk jeg har og hvilke blikk jeg sender.

  «Mirakel» anbefales for alle som går på ungdomskolen og på videregående. Til og med voksne kan lese denne boka på grunn av det fine budskapet. Jeg mener alle kan lære noe av denne boka, dessuten er den lettlest og fengende.

  Det finnes bøker som verden bare må lese, «Mirakel» er en sånn bok.

  Monica 10A, Flåtestad skole

 4. Mirakel av R.J Palacio

  R.J Palacio er forfatteren av boka. Denne boka er en stor leseopplevelse som får deg til å tenke. Det handler om å være et annerledes menneske, å skille seg ut.
  Boka ble først utgitt i USA i 2013.
  I denne boka vil jeg si sjangeren er kjærlighet og ungdom.

  August er en gutt som er 10 år gammel og har akkurat begynt i 5. klasse. Grunnen til at han ikke har gått på skole før er fordi han er født med store misdannelser i ansiktet. Fram til nå har han hatt hjemmeundervisning.
  Når han skulle starte i femte klasse bestemte foreldrene at han skulle begynne på en vanlig skole.

  Til tross for at han har hatt masse operasjoner, ser August fremdeles helt uvanlig ut, andre ser på han som stygg og ekkel. Noen reagerer med redsel og avsky. Livet hans er trygt hjemme, han kjenner alle i gata og alle i gata kjenner han. August holder seg mest i nærmiljøet sitt.
  August elsker å gå Halloween. Når han går Halloween ser han ut som alle andre utkledde. På skolen møter han nye venner, bøller som Julian, folk som tror de gjør godt og de som gjør vondt med vilje.

  August er født med deformert ansikt på grunn av en genfeil. Han har en storesøster som heter Via på 14 år som sliter med sitt. Det har ikke alltid vært så enkelt for henne når foreldrene har vært så opptatt med August, men hun forstår hvorfor. Via er veldig glad i lillebroren sin og skammer seg ikke over han.

  Julian er klassens store drittsekk som alltid skal tøffe seg, og elsker å plage andre.

  Jeg synes at starten var bra bygget opp. Boken var interessant, men ikke spennende. Språket i denne boka vil jeg si er ungdommelig og språket passer til innholdet. Handlingen er lett å kjenne seg igjen i. Fordi mobbing skjer også i dag. Boka er ganske original.
  Boka får deg til å tenke at ikke alle her i verden har det like bra som deg.
  Å bli mobba må være helt forferdelig, særlig når man ikke kan gjøre noe med det. Boka er veldig viktig å lese for alle og er høyst aktuell. Den forteller veldig mye om hvordan det er å være ung og annerledes.
  Det som irriterte meg mest var at handlingen skiftet mellom Via og August. Jeg anbefaler andre å lese denne boka. Boka passer for alle.

  Erik 8A, fløysbond skole.

Legg inn en kommentar